Қазақстандық ғылымды бүгінгі білімгерлер дамытатыны анық. Өйткені қазіргі таңда мектеп қабырғасында жүріп ақ жаңалық ашып, ғылыммен айналысуда. Түркістан облысы, Келес ауданы, Жамбыл атындағы №60 шағын орта мектебінің 10-сынып оқушысы Мекембай Балнұр ешкі сүтінің маңызын зерттеуде ерекше бастамашылдық пен еңбекқорлық танытты. Оның жұмысы ғылыми зерттеулер саласына, әсіресе сүт өнімдерінің тағамдық құндылығын түсіну контекстіндегі елеулі үлес болып табылады. Қапланбек агротехникалық колледжінің ветеринария факультетінің зертханасындағы «Сүт анализаторы ЛАКТАН 1-4 М» шағын аппаратында ана мен ешкі сүтінің салыстырмалы құрамын талдау Мекембайдың жұмысының байыпты тәсілі мен әдістемесін көрсетеді. Оның зерттеулері денсаулық пен тамақтануда маңызды практикалық қолданбаларға ие болуы мүмкін және салауатты өмір салтын насихаттауға көмектеседі. Жастар арасындағы мұндай бастамалар ғылым мен білімнің болашағы жарқын, жемісті болатынын көрсетеді. Мекембай Балнұр оқушылардың ғылыми ортаға қалай үлес қосып, ғылымды алға жетелейтінінің үлгісі. Сараптама нәтижесінде ана сүтінің майлылығы ешкі сүтіне қарағанда төмен екені анықталды. Бұл тамақтану және денсаулық үшін маңызды практикалық салдары болуы мүмкін қызықты бақылау. Колледждің аға оқытушысы Ибрагим Әшірбеков зертханалық жұмыстарды жүргізуге үлкен көмек көрсетті, бұл ғылыми зерттеулерде топтық жұмыс пен ынтымақтастықтың маңыздылығын атап өтті. «Сүт анализаторы LACTAN 1-4 M» құрылғысын қолдану ана сүтіндегі де, ешкі сүтіндегі де судың, майдың, минералды және аминқышқылдарының құрамын анықтауға мүмкіндік берді.
Жас ғалымның ғылыми жетекшісі биология пәнінің мұғалімі Байжігітова Құндызай да ешкі сүтінің пайдалылығын атап өтті. Бұл денсаулық пен тамақтану үшін оның тағамдық қасиеттерін одан әрі зерттеу және одан әрі зерттеудің маңыздылығын көрсетеді. Мұндай зерттеулер тамақтану және денсаулық мәселелеріне жарық түсіріп, тамақтанудың жаңа практикалық тәсілдерін дамытуға ынталандыруы мүмкін.Оның құрамындағы май оңай сіңімді, әрі адам денсаулығы үшін өте пайдалы. Ешкі сүтінің құрамында кальций мен фосфор минералдық заттарының мол болуы балалардың сүйектерінің қалыптасуы үшін өте пайдалы. Оны әртүрлі өкпе, суық тию ауруларын емдеу үшін қолданады, сондай-ақ ешкі сүті гепатиттен, асқазан жарасынан, астмадан және басқада аурулардан қорғайды. Ешкі сүтінің құрамында В, В2, С және А дәрумендері бар.